Stilte – Annemieke Wester

29-05-2022

In 1911 creëerde kunstenaar Odilon Redon bovenstaand schilderij en gaf het de titel ‘Stilte’. Het schilderij toont Harpocrates, de oude Griekse god van stilte, die een zielsgebaar maakt dat illustratief is voor de noodzaak om onze energie in te houden om onze innerlijke stem te kunnen horen. Redon geeft hiermee een symbolische weergave van de mens die zich voorbereidt om zijn aandacht af te wenden van de uiterlijke activiteit en de innerlijke stilte te betreden.

Over de betekenis en waarde van die stilte laat ik graag twee pioniers op het gebied van psychosynthese aan het woord.

Roberto Assagioli hechtte groot belang aan (het betrachten van) stilte, hij had ter herinnering op zijn bureau altijd een kaart staan met daarop het woord ‘Silentio’. Hij schrijft:

Onder ogenschijnlijke inactiviteit, in het hart van de stilte, schuilt de ware activiteit van ons diepste wezen. Net als in de uiterlijke natuur voltrekt ook in het leven van de mens elke creatieve daad, elk begin en elke oorspronkelijke impuls zich in het duister, in rust, in schijnbare bewegingloosheid. Zoals zaadjes ontkiemen in het duister, onder een dek van donkere aarde, zo voltrekt zich in de mens het innerlijk werk waardoor hij zichzelf vormt en zijn eigen vermogens ontwikkelt. In de stilte wordt al het ervaringsmateriaal dat hij in het leven in de buitenwereld heeft verzameld verwerkt en geïntegreerd. Elke werkelijk productieve en creatieve daad voltrekt zich in de teruggetrokkenheid, in de innerlijke regionen van de ziel.

De moderne mens, wiens aandacht altijd naar buiten is gericht, heeft vaak geen vermoeden van de werkelijkheid, de concreetheid en de rijkdom van die innerlijke wereld. Hij beseft het vermogen van de krachten die er actief zijn en het belang van de gebeurtenissen die zich daar afspelen niet. Het is geen wereld van luiheid en dromerijen, het is de wereld van de werkende oorzaken, waarvan elke zichtbare manifestatie in de buitenwereld het resultaat en het gevolg is.”

Michal Eastcott, o.a. auteur van het boek: ‘De weg van stilte’, verwoordt het als volgt:

“Stilte is niet passief. Het is een vitale aanwezigheid die elke leegte in geluid vult en daaraan zijn eigen kwaliteit van leven schenkt.

In de verborgen diepten van de stilte ontstaat kracht, worden problemen opgelost, worden inzichten bereikt en ontwikkelen wij gevoeligheid. Wij doen daar nieuwe krachten op, herstellen ons en vernieuwen ons. En op de vleugels van de stilte komt genezing. Stilte zal zich nooit op de voorgrond dringen, maar wij moeten haar op de juiste waarde schatten daar zij, in elke meditatie van enige betekenis, wezenlijk moet heersen.

Tegenwoordig is dit een zeldzaam geschenk geworden, zo niet onverkrijgbaar. De door de mens voortgebrachte geluiden strekken zich uit over de gehele aardbol. Dit betekent dat wij op nieuwe manieren in de stilte moeten doordringen. Dat is niet een onmogelijkheid. Er is ons altijd gesproken van een innerlijke naast een uiterlijke stilte, ook al is zij wellicht moeilijker te vinden.

Laten we daarom halthouden, onszelf openstellen en waakzaam, geconcentreerd en in harmonie gebracht blijven staan. De Tibetanen kennen een gezegde: “Tekenen van de Ziel komen in stilte, even stil als de zon de duistere wereld betreedt”. En wij moeten stil worden en luisteren, opdat ons niet te veel ontgaat.”

Uiteindelijk kan het grootste mysterie niet worden gezien of gesproken; het is buiten het bereik van het intellect en elke symbolische weergave. Redon bekeek zijn creaties vanuit dit gezichtspunt: “Ik heb een kleine deur geplaatst die uitkomt op het mysterieuze.”

Delen:

Reacties

  • Ingrid Veldkamp

    Dank je wel Annemieke voor deze stille herinneringen.

  • Peter Bothof

    Prachtig Annemieke !
    Dank
    Peter

  • Simon

    Wat mooi Annemieke om deze zondagochtend mee te beginnen.

    Dankjewel, Simon

  • Jaap Buijs

    Bezielend, Annemieke.
    Mooi !

  • Dineke van Oort

    Wat mooi! Ik neem het (opnieuw) ter harte…..

  • Marie Lexmond

    Zo zeg… wat belangrijk… en wat mooi gemaakt!

  • Isis Vonsee

    Dank je wel Annemieke, voor het in herinnering brengen.

  • Karien

    Ben er stil van… 😊

  • Marja Otten

    Wat een mooie uitnodiging, Annemieke.

  • Jacoline

    Een mooie herinnering. Dank je wel Annemieke

  • Marrit

    Een herinnering aan me-zelf.
    🙏 dank Annemieke

  • Jetske Osterthun

    Wat een verstillend en fijn stuk, dank je.

  • Anouk Oostrijk

    De stilte heeft mij op deze zomeravond hier gebracht… Dank Annemieke hiervoor….🙏

  • Hugo Klapmuts

    Beetje late reactie, maar wat een mooie en inspirerende tekst. Om te lezen en herlezen. Dank, Annemieke.

Voeg jouw reactie toe

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Aankomende cursussen

Zie ook de gehele agenda

11 januari 2025

Het mythologisch perspectief in psychosynthese

Het mythologisch perspectief in psychosynthese

Cursus van drie weekenden door Ancilla van Blokland en Marloes Broos. In de diepte van het levensverhaal van elk mens is veel meer te ...

11 jan 2025

Spirituele psychosynthese

Spirituele psychosynthese

Cursus van drie weekenden door Annemieke Wester en Tineke Nieboer. Deze cursus biedt zicht op wat je in je hart ‘weet’. Je leert de ...

23 jan 2025

Oriëntatie in Psychosynthese

Oriëntatie in Psychosynthese

Vierdaagse cursus door Ancilla van Blokland en andere docenten van het Instituut. Wil je jezelf beter leren kennen? Deze cursus brengt je hoofd en ...

2 feb 2025

Proefles psychosynthese in Roden

Proefles psychosynthese in Roden

Proefles psychosynthese in Roden. Op eenvoudige, ervaringsgerichte wijze maak je kennis met de werkwijze van psychosynthese. Deze werkwijze activeert je creatieve vermogens. Hierdoor ben ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl