De ervaring van Judith van Thiel

“Toen ik in april 2022 aan de initiële leerperiode psychosynthese begon had ik de verwachting dat ik mijzelf beter zou ‘leren kennen’ en dat ik meer ‘grip’ zou krijgen op situaties waar ik ‘steeds’ in terecht kwam. Ik verwachtte en hoopte dat ik mij, in zijn geheel, beter zou gaan voelen.

Inmiddels heb ik deze anderhalf jaar durende leerperiode in oktober 2023 afgerond en kan ik zeggen dat mijn verwachtingen helemaal uitgekomen zijn. Ik heb mijzelf veel beter leren kennen en heb geleerd efficiënter met mezelf en met de mensen en de wereld om mij heen om te gaan. Ik kan echt zeggen dat ik het gezag over mijzelf weer heb. Mijn bewustzijn is vergroot, ik heb beter zicht op mijn gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen en ben nu beter in staat deze in eigen beheer te nemen en houden.

Ik kan mij makkelijker overgeven en heb eerder in de gaten als ik in een ‘verzet’ terecht kom. Ik ben op die momenten beter in staat te achterhalen waar het ‘m in zit. Om vervolgens beter ‘te kiezen’ voor een bepaalde reactie, of juist geen reactie. Ik heb geleerd dat het gaat over ‘het in beheer nemen’ in plaats van ‘willen controleren’ of ‘grip op te krijgen’. Ik heb ook het belang geleerd van het woord ‘geleidelijk’. Ik heb geleerd dat psychosynthese gaat over ‘jou’ en jouw leven in relatie tot jouw medemens en de wereld. Welke plaats neem je in, welke verantwoordelijkheden horen hierbij en ben je bereid deze op je te nemen?

De weekenden zaten voor mij en mijn leerproces goed in elkaar. De oefeningen, de zoekvragen, de literatuur, het sloot in mijn beleving goed op elkaar aan. Ik vond de stukken die we konden lezen vaak bijzonder interessant. Het stimuleerde mij om te studeren en bezig zijn met ‘de stof’.

Tijdens de initiële leerperiode heb ik geleerd weer te vertrouwen op mijn eigen autoriteit. Eenvoud, overzicht, rust, balans. Daar was ik naar op zoek en dat heb ik gevonden. Ik heb er heel veel aan gehad en ben blij dat ik ermee begonnen ben. Inmiddels ben ik verdergegaan met de professionele leerperiode psychosynthese.”

Judith van Thiel is directeur van een basisschool in Nederhorst den Berg.

Delen:

Reacties

  • marja

    Wat een ervaring! Gefeliciteerd en heel veel plezier met de professionele leerperiode.
    Hartelijke groet, Marja

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bekijk het onderwijs aanbod

Oriëntatie in Psychosynthese

Oriëntatie in Psychosynthese

Bekijk hier de mogelijkheden om deel te nemen aan de Oriëntatie in Psychosynthese. Deze cursus is een diepgaande kennismaking met jezelf en met psychosynthese.

Initiële leerperiode

Initiële leerperiode

Wil je beginnen aan een duurzaam en diepgaand onderzoek naar psychosynthese over een wat langere leerperiode? Gedurende 16 weekends in anderhalf jaar bieden wij ...

Zomerschool

Zomerschool

Hier vind je het programma van de Psychosynthese zomerschool van 4 t/m 8 juli 2024.

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese

Ben je benieuwd naar psychosynthese en of het iets voor jou is? Tijdens deze proefles maak je kennis met het perspectief en de methode ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl