Terugblik Psychosynthese zomerschool 2022

10-07-2022

Terugblik op de Psychosynthese zomerschool 2022 door Marloes Broos.

Het is donderdag 30 juni en eindelijk is het dan zover, de Psychosynthese zomerschool van 2022 gaat beginnen. Ieder jaar kijk ik vol verwachting uit naar de zomerschool vanwege de vreugde, vitaliteit en gemeenschap die hierin wordt opgewekt. En wat dit jaar extra bijzonder voor me maakt, is dat het de eerste keer is dat ik, als deelnemer aan de Verdere Scholing in Psychosynthese (VSP), er niet als student maar als stagiair bij ben. Het leren gaat door, alleen nu op een andere plaats.

Bol van de spanning die bij de eerste keer hoort kom ik aan op Landgoed de Horst en help ik met de laatste voorbereidingen. De eerste cursus, de Oriëntatie in Psychosynthese met docent Ancilla van Blokland, is dan ’s ochtends al begonnen. Aan het begin van de middag arriveren geleidelijk de andere deelnemers. Zoekers, dromers en magiërs komen vanuit alle windrichtingen aan om deel te nemen aan de zomerschool van 2022.
Wanneer we om 14.00 uur met zijn allen onder leiding van directeur Annemieke Wester in een kring bijeen zijn voor de gezamenlijke opening, maakt mijn hart een vreugdesprongetje. De kaars brandt, het licht is ontstoken en om me heen zie ik heel wat gezichten van bekende en dan nog onbekende mensen. We zijn begonnen.

Na een korte pauze gaan de cursussen ‘Ik, de ontdekkingsreis van het Zelf’ met als docent Diederik van Rossum en mijn collega VSP’er Marrit van den Brink-Neervoort als stagiair en ‘De magie van psychosynthese’ die gegeven wordt door Annemieke Wester en waarin ik deze dagen stage loop, van start.

Mooi om te zien vind ik hoe iedereen op zijn eigen manier aankomt en een rijkgeschakeerd gezelschap binnen korte tijd met elkaar een gemeenschap vormt. Er wordt openhartig met elkaar gedeeld wat er leeft en vanuit een gedeeld streven ontstaat al gauw een sfeer van nabijheid die zich uitstrekt van de lesruimte naar de pauzes. Met het zomerse weer vinden de mensen uit de verschillende cursussen elkaar buiten; op het terras voor de lunch en op de uitgestrekte grasvelden. Er wordt gewandeld en gezwommen in nabijgelegen bos en meer en in de avond kan men elkaar treffen in de bar. Hier wordt volop gedanst wanneer DJ Ingrid Reuvers haar magie loslaat op de draaitafel met als hoogtepunt de feestelijke zondagavond na de BBQ.

Het is een levendige zomerschool die werelden vol potentie opent en de herinnering opwekt deel te zijn van een groter geheel. “Deelname aan de cursus is als het steken van mijn stekker in het stopcontact, opgeladen kan ik mijn weg vervolgen”, zo zegt een van de studenten.

De zomerschool meemaken op de plaats van stagiair is een hele nieuwe ervaring, zowel in de voorbereiding als in de les. Zo nu en dan wordt me gevraagd of het zwaar is op deze plek. Dat is het niet, het is wel intens en het houdt me op het puntje van m’n stoel! Ik kijk mijn ogen uit om te zien hoe de docenten een veld scheppen opdat het mysterie toegang kan vinden. Je hebt niet in de hand hoe dit gaat gebeuren noch wanneer, wel kan je er de condities voor scheppen. En als het er is, dan zindert de magie in de ruimte.

Op maandag 4 juli komen we weer met z’n allen bijeen voor de sluiting van de zomerschool. Er wordt gedeeld over wat beleefd en geleerd is onderweg. Een van de deelnemers vertelt: “Ik twijfelde of ik dit jaar zou komen omdat er veel gaande is in mijn leven. Nu ben ik blij dat ik hier ben geweest, na vijf intensieve dagen zomerschool voel ik me meer ontspannen dan voorheen.” En wanneer een student bekent er stilletjes op te hebben gewacht om ‘The Rose’ van Bette Midler te horen, komt het lied haar neuriënd vanuit de groep tegemoet. Met het doven van de kaars sluit Annemieke Wester de zomerschool van 2022. Dan keert iedereen met een brandend hart terug naar huis, opdat zij weer een lichtje kunnen zijn voor anderen in de wereld.

Na het afscheid nemen, als iedereen weg is, help ik met het opruimen en weer in de auto’s zetten van alle spullen. Met het team van docenten en VSP’ers rijden we naar een restaurant in de buurt en kijken tijdens de lunch terug op deze zomerschool en vast vooruit naar de volgende die plaatsvindt van 29 juni t/m 3 juli 2023. Ik kan nog niets zeggen over de plannen die besproken zijn, maar het wordt buitengewoon mooi en ik ben er zeker weer bij!

Maar voor het zover is kijk ik nu eerst uit naar de Psychosynthese Nazomerschool van 15 t/m 18 september 2022. Kleiner, intiemer, en met net zo’n mooie sfeer. Ik ga ook daar weer stage lopen. Kom je ook?

Delen:

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Aankomende cursussen

Zie ook de hele agenda

9 juni 2024

Proefles psychosynthese in Roden

Proefles psychosynthese in Roden

Proefles psychosynthese in de kop van Drenthe door Annemieke Wester en Tineke Nieboer. Op eenvoudige, ervaringsgerichte wijze maak je kennis met de werkwijze van ...

23 juni 2024

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese door Annemieke Wester en Marloes Broos. Op eenvoudige, ervaringsgerichte wijze maak je kennis met de werkwijze van psychosynthese. Deze werkwijze activeert je ...

4 juli 2024

Ik, de ontdekkingsreis van het Zelf

Ik, de ontdekkingsreis van het Zelf

Psychosynthese zomerschool door Ancilla van Blokland. Deze cursus biedt je inzicht en kennis over de kenmerken van jouw zoektocht als manier om je talenten ...

4 juli 2024

De essentie van psychosynthese coaching

De essentie van psychosynthese coaching

Psychosynthese zomerschool door Annemieke Wester en Tineke Nieboer. In deze cursus leer je om antwoord te geven op de zinvolle vragen die je wezenlijk ...

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl