Terugblik Psychosynthese zomerschool 2021

11-07-2021

Op donderdag 1 juli was het dan zover. Vol verwachting ontmoette een gevarieerd gezelschap van mensen elkaar bij Landgoed de Horst voor de Psychosynthese zomerschool 2021.

De zomerschool werd traditioneel geopend in aanwezigheid van alle deelnemers. Dit jaar niet in de vertrouwde grote kring, maar in het amfitheater van Landgoed de Horst. Directeur Annemieke Wester refereerde in de opening aan het besef dat we leven in de tijdelijkheid, maar dat er ook een kracht in ons is waarmee we ons kunnen openstellen voor wat aan de tijdelijkheid ontstijgt. Zij eindigde de openingsbijeenkomst met een nieuw ritueel. In augustus 2020 hebben de oprichters van het Instituut voor Psychosynthese, Diederik van Rossum en Ingrid Veldkamp, het leiderschap overgedragen aan Ancilla van Blokland en Annemieke Wester. Hierbij hebben zij hen een kaars geschonken met daarop de vier namen van de leiders van het verleden en het heden. Met het ontsteken van deze kaars verklaarde Annemieke de zomerschool 2021 voor geopend.

Na de opening gingen alle deelnemers naar hun eigen zaal. Er werden dit jaar drie cursussen gegeven.
Ancilla van Blokland gaf de cursus ‘Strijders gezocht’. Hierin leerden de deelnemers dat het ontwaken van de strijder in jezelf geen nieuwe vijanden creëert, maar een diep besef geeft van wat de moeite waard is om voor te strijden.
Diederik van Rossum gaf de cursus ‘Ethiek van de ziel als leerweg’. Ben je een leugenaar als je liegt of als je betrapt wordt op je leugen? Zo leerden de deelnemers in deze cursus het onderscheid tussen de moraal van het gemiddelde en de ethiek van de enkeling.
Annemieke Wester gaf de cursus ‘De Belofte’. Elk mens wordt veelbelovend geboren. De deelnemers leerden dat ze over de kracht beschikken om het daar niet bij te laten. Dat ze hun beloftes in kunnen lossen. Niet één keer, maar steeds weer.

Het was in het begin even zoeken. In verband met de benodigde zaalgrootte lagen de verschillende ruimtes verspreid over het landgoed. Tussen de lessen door werden dan ook steeds loopjes gemaakt in de fraaie natuur. De weergoden waren ons gunstig gezind, de temperatuur bleef steeds zo rond de 20 graden en de enkele regenbui viel vooral tijdens de lessen en niet in de pauzes. Bij ontbijt, lunch en diner troffen de deelnemers van de verschillende cursussen elkaar en werd druk uitgewisseld over alle belevenissen.

Op zondagavond was er een feestelijke barbecue op het terras. Al ruim van tevoren ging het geroezemoes rond, zou het dit jaar mogelijk zijn om te dansen op de zondagavond? De Horst had aangegeven dat het op het terras en in de bar niet mogelijk zou zijn, dus het zou erom spannen. Gelukkig waren er enkele deelnemers zo inventief om te bedenken dat het wellicht in een van de grote lesruimtes zou kunnen. Het personeel van de Horst wilde hieraan meewerken en zo kon er dan toch nog met eigen boxen en met voldoende afstand gedanst worden.

Na vijf dagen intensief onderzoek, leren en bewustwording, kwamen alle deelnemers op maandag 5 juli weer bijeen voor de gezamenlijke sluiting. Annemieke Wester memoreerde dat er in de afgelopen 36 jaar, met corona en al, nog nooit een zomerschool niet is doorgegaan. En zij verzekerde iedereen ervan dat er volgend jaar weer een zomerschool zal zijn en wel van 30 juni t/m 4 juli 2022.

Daarop doofde zij de kaars met de woorden: “Ik doof nu het licht op deze plaats en ik hoop dat jullie het zelf elders in je leven op de plekken die belangrijk voor je zijn weer zullen ontsteken.” Daarmee was de zomerschool gesloten en nam iedereen afscheid van elkaar met wensen voor een mooie zomer en een spoedig weerzien in de toekomst.

Delen:

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Psychosynthese zomerschool 30 juni t/m 4 juli 2022

Bekijk het zomerschool cursusaanbod

Er is geen ID opgegeven.

4 juli 2024

Ik, de ontdekkingsreis van het Zelf

Ik, de ontdekkingsreis van het Zelf

Psychosynthese zomerschool door Ancilla van Blokland. Deze cursus biedt je inzicht en kennis over de kenmerken van jouw zoektocht als manier om je talenten ...

30 juni 2022

De magie van psychosynthese

De magie van psychosynthese

Psychosynthese zomerschool door Annemieke Wester en Marloes Broos. Leer hoe je het onvoorstelbare op kunt wekken en kunt werken met de magie van jezelf.

column

Terugblik Psychosynthese zomerschool 2021

Terugblik Psychosynthese zomerschool 2021

Op donderdag 1 juli was het dan zover. Vol verwachting ontmoette een gevarieerd gezelschap van mensen elkaar bij Landgoed de Horst voor de Psychosynthese ...

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl