Terugblik Psychosynthese zomerschool 2020

19-07-2020

Terugblik op de Psychosynthese zomerschool 2020 door Jo Daemen.

Als één van de laatsten kom ik aan bij Kaap Doorn voor de Psychosynthese zomerschool. Nauwelijks bijgekomen van de autorit word ik zaal 1 ingetrokken. Ik kom in een ruime kring van – voor mij – meer en minder bekende mensen. Ze lijken op mij te wachten. Ik kijk om me heen. Er is nog één lege stoel. Ik weet direct dat die speciaal voor mij is klaargezet. Ik word verwacht en ik heb verwachtingen.

Magie
Ik verwacht een gezamenlijk begin van de zomerschool – met alle cursisten – zoals andere jaren. In mijn verbeelding heb ik Diederik en Ancilla gezien. Maar nu ik eens goed kijk zijn alleen Annemieke en Aad er. En langzaam begint het mij te dagen dat ik al in de cursus zit: De magie van psychosynthese. Ik kijk nog eens onderzoekend om mij heen. Al deze mensen willen net als ik psychosynthese leren, en willen dit samen met elkaar doen. Los van elkaar hebben ze dit een tijd geleden besloten en nu is het zover. Ik zie verwachtingsvolle blikken: let the magic begin! En magisch zal het zijn, balancerend op de dunne lijn tussen controle en overgave.

Oriëntatie
In de pauze zie ik de deelnemers van de andere groepen. De groep die de Oriëntatiecursus volgt – onder begeleiding van Ancilla – is al een halve dag bezig. Allemaal mensen, zo veronderstel ik uit mijn eigen ervaring, die elkaar nooit eerder hebben gezien en niet persé voor elkaar hebben gekozen. En toch meen ik al een gemeenschappelijkheid te zien die je eerder verwacht als men elkaar al lang en goed kent. Over magie gesproken… Ik ervaar in het psychosynthese onderwijs steeds dat het maken van een eigen unieke innerlijke reis, in gezelschap van gelijkgestemden, tot een intense verbondenheid leidt.

Ontdekkingsreis
Ook de groep die met Diederik op expeditie is in de cursus Ik, de ontdekkingsreis van het Zelf, hebben de oranje corona-pijlen op de vloer gevolgd, naar koffie en thee. Het lijkt wel alsof deze heldere pijlen in de uiterlijke wereld nog eens benadrukken hoe verdwaald we vaak kunnen zijn in onze innerlijke wereld. Hoe mooi is het dan om een gelouterde docent te hebben die de noodzaak daartoe verstaat.
En verdwaald ben ik na de eerste dag. Waar ben ik en wat doe ik hier? Ik hoor van anderen dat ik hierin niet alleen sta. Het is alsof ik in een roes ben, zwevend tussen slapen en waken. Wat wil ik toch lekker doorslapen. Maar ik herinner me die droom ook van andere zomerscholen: dit hoort bij het innerlijk ontwaken. En wakker word ik. En ook de één na de ander in de cursus. Om ergens te komen waar ik al ben, en toch moet ik er moeite voor doen.

Gemis
De anderhalve meter regel maakt me bewust van het gemis aan nabijheid. Niet iedereen kan dat gemis, tot zorg van de staf van Kaap Doorn, goed verdragen. Er wordt over gemopperd en geklaagd. Al kan ik me zomaar voorstellen dat dit gemis stevig heeft bijgedragen aan de intensiteit waarmee we ons in de cursussen nabij zijn gekomen. Ik heb ervaren dat fysieke afstand niet maatgevend is voor zielscontact; de verbeelding overstijgt tijd en plaats.

Verlangen
De zorg van het bedienend personeel van Kaap Doorn is weer als vanouds, uitmuntend. Zij doen er alles aan om het verblijf (op afstand) zo aangenaam mogelijk te maken. Ook de barbecue op zondag is heerlijk. Op het terras zitten de verschillende reisgezelschappen bij elkaar. Er wordt veel gelachen en plezier gemaakt. Tegelijk is er ook een voelbare spanning: wordt er vanavond nog gedanst? In mijn verbeelding zie ik DJ Pushpa en ruik ik de okselfrisheid van een dansende menigte. Afijn, het officiële RIVM communiqué behelst dat dansen niet corona-proof is, vanwege de aerosolen die bij inspanning vrijkomen.

Ontlading
Echter, dat is gerekend buiten de waard, die zich hier doet kennen als de vitaliserende werking van psychosynthese-onderwijs. Bij enkelen zie ik hoe de achtergrondmuziek een identificatie met het lichaam op gang brengt. De verzamelde energie zet zich om in beweging, steeds iets meer gecoördineerd en ritmisch. Zelfs het volume van de muziek lijkt zich in deze beweging te voegen. Het wordt uitgelatener en dan … dan is er plots geen houden meer aan. De openslaande deuren worden tegen elkaar open gezet. De barman geeft zich over, dansbare nummers worden aangevraagd en gedraaid. En zo wordt het op anderhalve meter toch nog een zondagavond die in de traditie van de zomerschool niet misstaat.
Voor menigeen eindigt hier een lange dag die al vroeg is begonnen met een prachtige maanmeditatie. Het had het universum immers behaagt om precies op de zondag van zomerschool een volle maan te organiseren, zoals Annemieke terecht zei.

Zuchten
Maandagochtend dient zich het einde van een wonderbaarlijke, magische zomerschool aan. Alle deelnemers en docenten komen bijeen op de bosweide tegenover Kaap Doorn. Ik noem dat de Weide der Zuchten omdat het er zo mooi kan waaien door het lange gras en de veldbloemen. Nu staan we daar middenin met onze eigen zuchten en overpeinzingen van wat achter ons ligt en wat er komen gaat. Rondkijkend in de grote kring zie ik ook bij anderen een mengeling van opluchting en bedrukking, van vitaliteit en vermoeidheid, van blijdschap en zorgen. Dan is de zomerschool voorbij. Graag wil ik er blijven, maar ik voel ook de aantrekkingskracht van de buitenwereld. Daar word ik verwacht.

De regendroppels kusten de aarde en
fluisterden: “Wij zijn Uw kinderen,
moeder, ziek van heimwee
uit de hemel bij U teruggekomen”.

Rabindranath Tagore

Wil je er in 2021 ook bij zijn?
Zet in je agenda: Psychosynthese zomerschool 2021 van donderdag 1 t/m maandag 5 juli!
En kijk onderaan deze pagina voor het cursusaanbod.

Delen:

Reacties

 • Marrit

  Dank Jo!
  Zo ben ik weer even terug.

 • Anouk

  Prachtig Jo ! Ik ben ook weer even terug en thuis in mezelf en verbonden met alle anderen

 • Jessica

  O wat mooi herinnerd en beschreven Jo, veel dank ??

 • Gerrie Kooijman

  Dank Jo, een mooie impressie van geweldige dagen! een ontdekkingsreis was én is het!

 • Gabe Bosma

  Dankjewel Jo voor je schone woorden, zo weergegeven dat deze bijzondere ontdekkingsdagen weer tot leven komen…

 • Anne Reinerie - Kentie

  Wat heb je jouw ervaring en herinnering prachtig verwoord Jo. Jouw weergave roept bij mij heimwee en verlangen op. Ik heb de datum voor de volgende zomerschool alvast in mijn agenda gezet! Dank je wel!

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Psychosynthese zomerschool 1 t/m 5 juli 2021

Bekijk het zomerschool cursusaanbod

Er is geen ID opgegeven.

Er is geen ID opgegeven.

Er is geen ID opgegeven.

Ervaring

De ervaringen van Chris, Marloes en Tineke

De ervaringen van Chris, Marloes en Tineke

Op 4 juli gaat de jaarlijkse Psychosynthese zomerschool van start. We vroegen Marloes Broos, Chris Mudde en Tineke Nieboer naar hun ervaringen in eerdere ...

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl