De ervaringen van Chris, Marloes en Tineke

Op 4 juli gaat de jaarlijkse Psychosynthese zomerschool van start. We vroegen Marloes Broos, Chris Mudde en Tineke Nieboer naar hun ervaringen in eerdere jaren.

Marloes volgde tijdens de zomerschool van 2017 haar eerste psychosynthese cursus. “Ik nam deel aan de Oriëntatie in Psychosynthese en ik kan het iedereen aanraden om deze cursus in de zomerschool te doen; de prachtige cursus zelf, de mooie omgeving, het samen optrekken, het ontmoeten van mensen uit andere cursussen, de sfeer. Onderweg als het moeilijk wordt, helpt het mij om daaraan terug te denken, om me die magische dagen te herinneren en dan weer moed te vatten en verder te gaan.

“Als ik een psychosynthese cursus wil doen, dan volg ik die in de zomerschool en dat bevalt mij heel goed”, vertelt Chris Mudde. “Door mijn werk heb ik tussendoor meestal geen tijd om cursussen te volgen. Ik reserveer daarom steevast een vakantieweek voor de zomerschool. Een zomerschoolcursus is een compacte vijfdaagse waarin ik de tijd heb voor mijzelf en waar ik de relatie tussen mijn binnen- en de buitenwereld verder kan onderzoeken. Op een gegeven moment lees ik dan een cursusomschrijving die appelleert aan mijn vraag en aan het verlangen te onderzoeken en dan schrijf ik me in. Ik kies er meestal heel bewust voor om in het conferentiecentrum te verblijven. Aangezien ik dan nergens naar toe hoef tussendoor, kan ik er echt helemaal in duiken.”

Tineke Nieboer volgt al meer dan twintig jaar psychosynthese onderwijs; eerst in de psychosynthese beroepsopleiding en later in de vorm van nascholing. “Ik heb al zeker vijftien keer deelgenomen aan de zomerschool en elke keer vind ik het weer spannend. Een cursus in de zomerschool is een cadeautje aan jezelf en het is steeds weer een verrassing hoe dat uitpakt. Voor mij is de zomerschool ook een mini-vakantie in een mooie omgeving. Ik trakteer mijzelf op een hotelkamer of ik zit heerlijk op de camping met mijn tentje. Ik hoef niet te werken, niks te regelen, niet te zorgen; ik ben gewoon even weg, ontmoet allemaal leuke mensen en maak een reis in mijn binnenwereld. Een psychosynthese zomerschool helpt mij te vertragen. Ik vind daar de stilte in mijzelf en die afstemming komt mijn leven en werk enorm ten goede.”

“Of het nu in de cursus is of op het terras, aan tafel of ’s avonds aan de bar”, vervolgt Tineke, “in de zomerschool ontmoet je mensen op een andere manier dan in je dagelijkse leven. De gesprekken gaan nog een slag dieper en er ontstaat iets tussen de mensen in. Het is voor mij ook altijd een blij weerzien met anderen die net zoals ik al langer met psychosynthese bezig zijn. Tegelijkertijd is het ook juist leuk om nieuwe mensen te zien en spreken.”

Ook Chris benadrukt de meerwaarde van het vijf dagen met iedereen tegelijk op dezelfde plek verblijven. “Je volgt een cursus met je eigen groep maar hebt ook contact met de mensen uit de andere cursussen; oude bekenden die ook vaker komen, maar ook nieuwe mensen. Je spreekt elkaar, ziet elkaar en wordt gezien. Dat is heel bijzonder en ‘voedend’. Voor mij gaat de zomerschool dus ook over opnieuw verbinden, over thuiskomen. Ik ontmoet mensen die ook zoeken, die ook een bepaalde tocht gaan en net als ik worstelen met gemis en verlangen zonder het er de hele tijd over te hebben. Er is een soort herkenning bij elkaar, het herkennen van een blik, van eenzelfde soort taal. Dan weet ik weer; ‘er zijn meer mensen die dit hebben, ik ben niet de enige’. Ik weet nu wat het betekent om in alle vrijheid onderdeel van een gemeenschap te zijn. Dat ervaar ik telkens weer in de zomerschool.”

“Een psychosynthese zomerschool opent de deuren naar verbeelding en creativiteit”, zegt Marloes. “Op alle gebieden en allerlei manieren komt creativiteit tot leven. Voor mij betekent dit de terugkeer van verwondering en van magie in mijn leven en dat geeft zoveel vreugde. Dat gun ik iedereen.”

Wil je ook deelnemen aan de psychosynthese zomerschool?
Bekijk het zomerschool cursusaanbod en meld je aan.

Delen:

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl