Terugblik Psychosynthese zomerschool 2019

14-07-2019

Terugblik op de Psychosynthese zomerschool door Bianca Vugts.

De zomerschool 2019 duurde vijf dagen, maar als ik onder woorden wil brengen wat ik daar beleefd heb, dan lijkt het alsof ik er een eeuwigheid geweest ben. Ik studeer sinds vijf jaar aan het Instituut voor Psychosynthese en de zomerschool is elke keer weer een mooi moment in het jaar om even uit de waan van alledag te stappen en met mijn aandacht helemaal te zijn bij wat er in mijn binnenwereld zoal gaande is. Mijn vertrek van huis doet me denken aan het beeld van Alice in Wonderland, die naar een verhaal zit te luisteren totdat er een wit konijn langs komt rennen. Nieuwsgierig volgt ze hem en ze komt terecht in een bijzonder avontuur….

Een van haar meest beroemde uitspraken is “I knew who I was this morning but I’ve changed a few times since then”. En dat is dan ook precies wat ik elke keer weer beleef aan de zomerschool. Het is echt een plaats om te ontdekken hoe veelzijdig je eigenlijk bent. Dat maakt me steeds vrijer van onbewuste patronen en biedt steeds meer keuze in hoe ik me wil verhouden tot mijn leven. En het maakt me bovendien steeds vrijer in de manier waarop ik mijzelf wil inzetten ten dienste van datgene wat ik belangrijk vindt.

Daarbij is de verbeelding natuurlijk een belangrijk instrument, en ook deze werd weer enorm gevoed en geprikkeld. “Sometimes I’ve believed as many as six impossible things before breakfast”, lezen we daarover bij Lewis Caroll.

Door te durven dromen raak je ook weer in contact met wat je nog niet verwezenlijkt hebt. Daarbij horen soms ook ongemak en gemis. Als stagiaire bij de Oriëntatie in Psychosynthese kwam ik bijvoorbeeld de beginner in mezelf op een confronterende manier tegen. Maar ondanks dat dat moeilijk was heb ik weer opnieuw ervaren hoeveel levendigheid dat ook geeft. Door in contact te blijven met mijn dromen heb ik niet alleen de beginner in mij weer ontmoet maar vooral ook de initiator. En die bron voelt haast onuitputtelijk.

Die levendigheid voelde ik niet alleen in mezelf opborrelen, maar ook bij de mensen om me heen nam de levendigheid met de dag toe. Het was mooi om weer zoveel mensen die innerlijke reis te zien maken. Iedereen zijn unieke belevenissen, maar toch ook écht samen. Mensen van een zeer divers pluimage die elkaar naar eigen zeggen op straat voorbij zouden lopen omdat ze zo verschillend zijn, die vonden hier de verbinding in al die diversiteit. Een feestelijke afsluiting onder muzikale begeleiding van DJ Pushpa was dan ook een fijne gelegenheid om dit alles te vieren.

En zo hebben we vijf dagen samen gereisd door ons innerlijke wonderland, waar niet alles zomaar is wat het lijkt. Waar ik telkens weer, onder deskundige begeleiding, op een heel ander been werd gezet. Van al die intensiteit en verrassingen moet ik weer wel een beetje bekomen. Het ‘porseleinkastje’ staat zogezegd een beetje open. Maar ook daarin biedt Alice een plezierige context: “Have I gone Mad? I’m afraid so, you’re entirely bonkers. But I’ll tell you a secret… all the best people are…..”

Wil je er in 2021 ook bij zijn?
Zet in je agenda: Psychosynthese zomerschool 2021 van donderdag 1 t/m maandag 5 juli!

Delen:

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Psychosynthese zomerschool 1 t/m 5 juli 2021

Bekijk het zomerschool cursusaanbod

Er is geen ID opgegeven.

Er is geen ID opgegeven.

Er is geen ID opgegeven.

Ervaring

De ervaringen van Chris, Marloes en Tineke

De ervaringen van Chris, Marloes en Tineke

Op 4 juli gaat de jaarlijkse Psychosynthese zomerschool van start. We vroegen Marloes Broos, Chris Mudde en Tineke Nieboer naar hun ervaringen in eerdere ...

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl