Terugblik Psychosynthese zomerschool 2017

21-07-2017

Terugblik op de Psychosynthese zomerschool 2017 door Ivan Šulenta.

Ook dit jaar heeft een divers reisgezelschap de weg weten te vinden naar de Psychosynthese zomerschool. Het is in conferentieoord ‘Kaap Doorn’ een vurige en avontuurlijke reis geworden waarop de innerlijke en uiterlijke wereld elkaar hebben ontmoet in en tussen de deelnemers. Dit jaar was er zelfs sprake van een internationaal gezelschap. Onder de deelnemers bevonden zich mensen uit Bulgarije, Maleisië, Indonesië en Zweden.

Tijdens de zomerschool werden vier cursussen aangeboden: naast de door Diederik van Rossum in het Engels gegeven cursus ‘I’, the story of the Self, was er de door Annemieke Wester nieuw ontwikkelde cursus De wereld tussen droom en daad. De cursus Oriëntatie in Psychosynthese was traditioneel al een dag eerder begonnen onder leiding van Ancilla van Blokland met Mieke de Bekker als stagiaire en de cursus Een vrouwelijke lijdensweg als openbaring werd wederom begeleid door Ingrid Veldkamp en Josje Geradts. Deze cursus begint in de Psychosynthese zomerschool een traditie te worden waaraan dit jaar ook Jetske Osterthun en Mary Riemens als stagiaires deelnamen.

Tijdens de opening herinnerde Diederik ons allen eraan dat het in de tijd waarin we leven niet gemakkelijk is om met open ogen te dromen. Voor alle deelnemers beloofde de zomerschool een dans rond onbekende plaatsen in innerlijke werelden te worden.

Deze dans bracht ons zelfs letterlijk naar een andere plaats: de eerste avond rond middernacht brak er brand uit in de sauna van Kaap Doorn. De brandhaard werd snel ontdekt en bedwongen na de komst van de brandweer met drie brandweerwagens. Er was echter te veel rookontwikkeling om in Kaap Doorn te kunnen overnachten. We werden voor één nacht geëvacueerd naar conferentiecentrum ‘Kontakt der Kontinenten’ in Soesterberg. Deze reis door de nacht werd liefdevol en deskundig begeleid vanuit de beide conferentieoorden en vanuit het instituut door Annemieke en Ancilla.

Na veel nachtelijke gesprekken tussen de deelnemers op weg naar een onbekende bestemming en na slechts enkele uren slaap begon de cursus gewoon op de geplande tijd. Iedereen was stipt op tijd aanwezig. Hieruit blijkt maar weer de juistheid van de uitspraak: ‘Wat je overkomt heb je niet altijd in de hand, je reactie daarop wel.’

De dialogen in de wandelgangen waren soms seminars in zichzelf. Ik hoorde iemand fluisteren: ‘Eindelijk kan ik Diederik eens volgen omdat hij in het Engels zo langzaam praat.’ En deze: ‘Ik wist niet dat tussen droom en daad nog zo’n hele wereld lag waar het goed toeven is.’ Ook hoorde ik deelnemers uit de Oriëntatiecursus tegen elkaar zeggen ‘hoe is het mogelijk dat dit kan in zo’n korte tijd.’ Ruimte genoeg dus om elkaar ook buiten de seminars te ontmoeten. In de nieuwsgierigheid naar het leven zelf bleek soms wat ver weg leek heel dichtbij te zijn en omgekeerd. Verwonderd ontmoetten mensen van diverse nationaliteiten elkaar. Voordat ieder de dans op zijn of haar eigen plekje in de wereld verder ging dansen, was er op de slotavond plaats om de leerweg in de dans te belichamen. De ons aller bekende DJ Pushpa was samen met haar Gerard gearriveerd om de muzikale leiding op de dansvloer op zich te nemen. Kaap Doorn had voorafgaand het buffet voortreffelijk verzorgd. Tot in de kleine uurtjes werd er volop gedanst.

Tijdens de sluiting van de zomerschool bleek weer eens prachtig hoe verschil in afkomst, land, continent of cursus het beginsel van ‘eenheid in verscheidenheid’ niet in de weg hoeft te zitten als individuele mensen hun hart werkelijk voor elkaar openen. Met de vraag van een deelneemster uit Sofia(Bulgarije) kwam ook Sophia zelf aan het woord en werd een veld geschapen waarin iedereen dezelfde taal bleek te spreken en te verstaan. Wat een bemoedigende sfeer om de individuele terugkeer naar huis aan te vangen met zoveel andere medereizigers in je hart. Indeed Lee Towers: ‘You’ll never walk alone.’

Vanuit Hilversum zal volgend jaar opnieuw een zomerschool met een internationaal karakter verzorgd worden in Kaap Doorn. De data zijn 5 tot en met 9 juli 2018. De cursussen staan al on-line. Be there!

Delen:

Psychosynthese zomerschool 1 t/m 5 juli 2021

Bekijk het zomerschool aanbod

Er is geen ID opgegeven.

Er is geen ID opgegeven.

Er is geen ID opgegeven.

column

Terugblik Psychosynthese zomerschool 2020

Terugblik Psychosynthese zomerschool 2020

Terugblik op de Psychosynthese zomerschool 2020 door Jo Daemen. Als één van de laatsten kom ik aan bij Kaap Doorn voor de Psychosynthese zomerschool. ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2023, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl