Als je een stukje menselijke huid in tweeën knipt dan blijven de kenmerken van de huid als geheel in beide delen aanwezig. Knip je de huid in drieën dan blijven de kenmerken van de huid als geheel aanwezig in deze drie delen. In hoeveel stukjes je de huid ook maar verdeelt, de kenmerken van de huid als geheel blijven in al die deeltjes aanwezig. Mooi eigenlijk dat een geheel dus wel in delen uiteen kan gaan, maar in elk afzonderlijk deel aanwezig blijft. Als concept staat dit fenomeen bekend als ‘het Ene en het Vele’ of als ‘Eenheid in Verscheidenheid’.
Verwijzingen naar dit uitgangspunt vinden we in kunst, wetenschap, cultuur, sport en religie. Een orkest bestaat uit verschillende musici, toch horen we het muziekstuk als geheel wanneer zij spelen. En wat denk je van deze: “je kunt een ezel wel uit het bos halen, maar het bos niet uit de ezel”. Wie heeft in zijn jeugd niet eens gehoord dat je als lid van jouw familie geacht werd iets te doen of juist niet te doen? Ook leden van supportersverenigingen herkennen elkaar overal, hoe verschillend ze ook maar zijn. Het bos als geheel zit dus in elke ezel uit dat bos, de muziek als geheel in elke musicus uit het orkest, de familie als geheel in elk familielid en de vereniging in elke supporter. In een christelijke context zijn we allemaal kinderen van één vader en in een joodse context red je alle joden als je één jood redt. Al deze verschillende bewoordingen verwijzen naar het concept van ‘het Ene en het Vele’.
In het licht van bovenstaande durf ik hier wel te stellen dat diversiteit het middel is waarvan de evolutie zich bediend. Toename van diversiteit is dan een teken van eenwording en niet van scheiding, zoals nog wel eens wordt gedacht. Toename van uniformiteit is dan een teken van onderdrukking en niet van eenheid, zoals ook nog wel eens wordt gedacht. Ter geruststelling van opstandige pubers: dan geldt dus ook dat hoe meer je niet bent zoals de andere leden van je familie, hoe meer de familie door jou tot leven komt.
De woorden ‘Geheel’ en ‘Ene’ verwijzen naar een directe en strikt individuele beleving van het onnoembare, zoals muzieknoten verwijzen naar de muziek. In elk individu, in al zijn of haar diversiteit, bestaat een diepe drang en misschien zelfs een opdracht om voor deze mysterieuze beleving het juiste woord te zoeken. De zoektocht alleen al naar dat woord mobiliseert een levenwekkende kracht die inspireert. Handelingen die voortkomen uit die inspiratie zijn primair gericht op het verwezenlijken van een aangevoelde doelstelling en in minder mate op het bereiken van een gewenst resultaat.
Over jouw bevindingen op deze zoektocht kun je niet met iedereen praten. De kans dat je niet wordt verstaan en begrepen is groot. Probeer maar eens kleuren uit te leggen aan een zwart-wit kijker, of de trage schoonheid in de diepte van een oceaan te beschrijven aan een windsurfer. Je hoeft de tocht die je gaat ook helemaal niet door te vertellen. Mensen met een gedeelde doelstelling herkennen elkaar sowieso. Zij voelen zich tot elkaar aangetrokken en vertoeven graag in elkaars buurt. Zij weten dat alleen stilte geluid maakt. Elk woord voor die stilte, voor het ‘Geheel’ dat in alle ‘Delen’ is of voor het ‘Ene’ in het ‘Vele’ zou het verkeerde woord zijn. Tenzij dat ‘verkeerde’ woord de herinnering opwekt aan het ‘Geheel’ waarin wij allen thuis horen en aan bijdragen. Woorden die deze herinnering opwekken zijn altijd de juiste woorden. Woorden die deze herinnering niet opwekken zijn gedoemd tegenstellingen te creëren die individuele schade veroorzaken en het zicht op eenwording belemmeren.
Gezien de Engelse wortels van ons Instituut had ik mij voorgenomen om een kwestie te maken van de Brexit. Dit is wat ik daarover te zeggen heb.
Het Verenigd Koninkrijk kan dan wel weg zijn uit het unieke evolutionaire en o zo menselijke experiment genaamd de Europese Unie, maar de Europese Unie is niet weg uit de drie delen van het Verenigd Koninkrijk. En wat een gift van die 27 andere Europese landen dat ze het Verenigd Koninkrijk een plaats geven om van weg te gaan, door op hun plaats te blijven.
Neem dan vooral contact met ons op!
Jackey
De Verandering is Groot,
In het Wezen dat Wereld heet.
Dank je Wel.
Suze
Zo troostrijk Diederik, hier deel van te mogen zijn!
Robert
‘Wat mis ik dit’, wilde ik zeggen. Maar het raakt me aan iets wat zo vertrouwd is. Dank je wel Diederik.
Lenny
Prachtig Diederik. Hoopgevend en vertrouwenwekkend. Mooi. Dank!
Tineke Nieboer
En zo plaats je de Brexit in een herkenbaar perspectief, dat mijn mondhoeken in een glimlach doet krullen. Over eenheid in verscheidenheid gesproken.