Een kwestie van veranderen – Diederik van Rossum

28-08-2022

Als je na 30 jaar op een reünie van je basisschool bent en iemand zegt: “Jij bent ook niets veranderd”, heb je dan een compliment gehad of juist niet? Als je werkgever je naar een cursus stuurt om je functioneren te veranderen, ga je die cursus dan volgen of zoek je een andere werkgever? Als iemand geen prijs stelt op je gezelschap voel je je dan afgewezen of zoek je iemand die wel prijs stelt op je gezelschap?

Laatst vertelde iemand mij, dat haar baas had gezegd dat het goed voor haar professionele ontplooiing zou zijn om elke drie jaar van baan te veranderen. Bijna iedereen heeft wel eens meegemaakt dat iemand zich over je beklaagt met de uitspraak: “Jij verandert ook nooit!” Veranderen is goed en niet veranderen is fout, zo lijkt het wel.

Maar als een student elke drie jaar van studie verandert in het kader van zijn of haar brede interesses dan stopt de studiefinanciering. Als je gedrag snel verandert dan noemen ze je niet flexibel en sociaal vaardig, maar onbetrouwbaar. Als een kind een regel overtreedt dan zeggen we niet dat het kind de waarde van de regel inziet en toe is aan nieuwe regels, maar dat het ongehoorzaam is.

Blijkbaar is veranderen dus afwisselend goed of fout. De ene keer is van plaats veranderen goed, de andere keer fout. De ene keer is doen wat er gezegd wordt goed en de andere keer fout. Soms moet je doorzetten en soms moet je opgeven. Soms noemen we iemand die zich op beide wangen laat slaan een heilige en soms noemen we zo iemand een lafaard. Veranderen lijkt wel een vermomming te zijn voor willekeur of voor afwijzing van ons zelf, een ander of een situatie.

Veranderen kan ook betekenen dat je later iets ziet wat je eerder niet zag. Natuurlijk zeg je dan liever dat er iets veranderd is dan dat je bekent dat je iets niet zag. Want als je dat zou doen, ontsnap je niet aan een nog ruimere bekentenis namelijk dat jij niet alles ziet wat er is. Elke nieuwe ster die de geleerden hebben ontdekt, scheen voor die tijd ook al, maar zij zagen het niet.

Als je het mij vraagt is veranderen een kwestie van aandacht besteden aan wat je niet ziet en leren omgaan met wat je wel ziet. Alles verandert voortdurend en tegelijkertijd verandert er niets. Op de basisschool beheerst elk kind deze tweedimensionale blik. Als we dus naar die plek terug keren is er niks en niemand veranderd.

Delen:

Reacties

  • Jeanette

    He, fijn weer, zo’n stuk! en idd! Dank voor je moeite, goed je te horen!
    Liefs
    Jeanette

  • Xandra Spiekman

    Het beeld zit al in het marmer, ik hoef het daar alleen nog maar uit te bevrijden.
    (Michelangelo Buonarroti)

    Hallo Diederik,
    Wat fijn om weer eens jouw kwestie over verandering te lezen.
    Op fluwelen voetjes is psychosynthese ook doorgedrongen tot de LOI, in elk geval tot de samenstellers van de cursus Schrijven. Veel aandacht wordt besteed aan de werking van de linker- en rechter hersenhelft, de verbeelding en het creatieve proces. Psychosynthese wordt met name genoemd, hoofdzakelijk met betrekking tot het model van de deelpersoonlijkheden.
    Hoe ik dat weet?
    Al maandenlang had ik het gevoel dat er “iets” in mij riep, een stemmetje dat steeds luider werd, tot ik het niet langer meer kon negeren. In mij leeft een verhaal dat verteld wil worden, maar hoe? Het gevoel van ongemak werd zo sterk dat er maar één ding op zat: doen!
    Schrijven is niet alleen een creatief proces, het is ook een ambacht met bepaalde regels die eraan moeten bijdragen dat een verhaal, ook voor een lezer, lekker leesbaar wordt verteld.
    Na enige aarzeling besloot ik een cursus Schrijven te gaan volgen. De aarzeling had betrekking op mijn leeftijd; ben ik niet te oud om zo’n project aan te gaan? Tot ik me een krantenartikel herinnerde dat ging over een schrijver die op zijn 90ste zijn debuutroman presenteerde. Was die smoes ook weer ongeldig verklaard.
    Er is een wereld vol verrassingen voor me open gegaan nu ik de droom heb omgezet in daad. Niet altijd makkelijk, maar móói…
    Of ik veranderd ben? Ja en nee. Als kind was ik al een dromer, iemand die verhalen verzon, die goede cijfers kreeg voor haar opstellen. Maar toen begon de grotemensenwereld zich met mijn leven te bemoeien.

    Je kunt vanuit Amsterdam per trein rechtstreeks naar Maastricht reizen. Je kunt vanuit Amsterdam ook via Groningen naar Maastricht reizen. Zo maak je nog eens wat mee onderweg.

    Cari saluti,
    Xandra Spiekman

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Aankomende cursussen

Zie ook de gehele agenda

26 mei 2024

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese door Annemieke Wester en Marloes Broos. Op eenvoudige, ervaringsgerichte wijze maak je kennis met de werkwijze van psychosynthese. Deze werkwijze activeert je ...

9 juni 2024

Proefles psychosynthese in Roden

Proefles psychosynthese in Roden

Proefles psychosynthese in de kop van Drenthe door Annemieke Wester en Tineke Nieboer. Op eenvoudige, ervaringsgerichte wijze maak je kennis met de werkwijze van ...

9 juni 2024

Terugkijken en Voorzien

Terugkijken en Voorzien

Cursusdag voor wie aan de Oriëntatie in Psychosynthese heeft deelgenomen door Ancilla van Blokland. Tijdens deze dag worden je herinneringen aan verleden, heden en ...

23 juni 2024

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese door Annemieke Wester en Marloes Broos. Op eenvoudige, ervaringsgerichte wijze maak je kennis met de werkwijze van psychosynthese. Deze werkwijze activeert je ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl