De ervaring van Özlem Aytug

“Twaalf jaar na mijn afstuderen besloot ik me in te schrijven voor de cursus Ethiek van de Ziel, die gegeven werd tijdens de Psychosynthese zomerschool 2021. Mijn motieven om weer terug te keren naar mijn plek van vertrek, waren zowel persoonlijk als professioneel. In mijn leven zijn deze twee onafscheidelijk met elkaar verbonden. Daar waar ik op persoonlijk niveau iets leer heeft zijn werkzaamheid op mijn werkzame leven en andersom. Het is een continu wisselwerking.

De reden waarom ik me voor de Ethiek van de Ziel inschreef had te maken met mijn behoefte naar een moment van herijking, herbezinning en een update van de kennis. Terugkijkend ben ik nu zeer content. Naast de update van de kennis, die in die 12 jaar toch onderhevig blijkt aan vervormingen, is vooral het terug herinneren van mijn drijfveren het meest belangrijke voor mij. Waar geef ik, te midden van alle dagdagelijkse afleidingen en verleidingen, gehoor aan? Het antwoord op deze vraag is slechts op persoonlijk niveau te geven en dat wilde ik onderzoeken. Deze cursus heeft mij geholpen om weer in verbinding te komen met de innerlijke krachten die mij voortdrijven en me bewust maken van waarom ik doe wat ik doe en op welke wijze.

Als handboogschutter heb ik geleerd om de pijl te richten op het doel en dan los te laten om doel te treffen. Maar ik heb ook geleerd dat het wachten op het moment om de pijl los te laten niet altijd meevalt. En soms moet ik de boog afspannen en opnieuw richten. Is het doel treffen en raak schieten altijd een succes? Mijn antwoord na deze cursus is: ja en neen. Het is allebei en afhankelijk van waar ik gehoor aan geef en of ik bezig ben mezelf te doen gelden. En toevallig zijn deze nu voor mij – als leider in het werkzame leven – twee vragen die secuur onderzocht en beantwoord dienen te worden om dienstbaar te kunnen zijn aan het geheel. De groepsdynamieken, de morele codes en de verschillende krachtenvelden waar je als leider mee te maken hebt creëren een spanningsveld dat ik continu moet onderzoeken en toetsen opdat ik zuiver kan blijven en koers kan houden. De opzet en inhoud van het cursusprogramma heeft mij laten zien hoe de wetmatigheden der menselijke natuur en bezieling nieuwe ethiek schept.

Voor nu kan ik weer verder, en weet ik dat de weg die ik zal bewandelen vanaf nu, zowel persoonlijk als professioneel, niet altijd eenvoudig en zonder tegenslagen zal zijn. Ik heb geleerd dat de bewustwording van mijn individuele ethiek van collectieve betekenis is. Mijn autonomie behoeft niet in strijd te zijn met de morele regels om de gemeenschap te kunnen dienen. De weg van bewustwording is geen eenvoudige, moge dat duidelijk zijn. Het is spannend en leuk!”

Özlem Aytug is in 2009 aan het Instituut voor Psychosynthese afgestudeerd als psychosyntheticus. Zij werkt op dit moment als locatieleider/manager langdurige zorg bij Rivas Zorggroep.

Delen:

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Aankomende cursussen

Zie ook de gehele agenda

30 mei 2023

Informatieavond psychosynthese

Informatieavond psychosynthese

Ben je benieuwd naar psychosynthese en of het iets voor jou is? Tijdens de avond maak je kennis met het perspectief en de methode ...

29 juni 2023

Oriëntatie in Psychosynthese

Oriëntatie in Psychosynthese

Psychosynthese zomerschool door Ancilla van Blokland. Deze cursus is bijzonder omdat alle verdere scholing in psychosynthese met deze cursus begint. Deze cursus is zowel ...

29 juni 2023

Deelpersoonlijkheden

Deelpersoonlijkheden

Psychosynthese zomerschool door Marloes Broos en Tineke Nieboer. Wie ben ik… en waarom ben ik? Vragen waar je vele en steeds weer nieuwe antwoorden ...

29 juni 2023

Het verborgen gezicht

Het verborgen gezicht

Psychosynthese zomerschool door Annemieke Wester en Elias de Valk. Ben je naar een evenbeeld geschapen of schep je je eigen beeld? Is er een ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2023, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl