De ervaring van Özlem Aytug

“Twaalf jaar na mijn afstuderen besloot ik me in te schrijven voor de cursus Ethiek van de Ziel, die gegeven werd tijdens de Psychosynthese zomerschool 2021. Mijn motieven om weer terug te keren naar mijn plek van vertrek, waren zowel persoonlijk als professioneel. In mijn leven zijn deze twee onafscheidelijk met elkaar verbonden. Daar waar ik op persoonlijk niveau iets leer heeft zijn werkzaamheid op mijn werkzame leven en andersom. Het is een continu wisselwerking.

De reden waarom ik me voor de Ethiek van de Ziel inschreef had te maken met mijn behoefte naar een moment van herijking, herbezinning en een update van de kennis. Terugkijkend ben ik nu zeer content. Naast de update van de kennis, die in die 12 jaar toch onderhevig blijkt aan vervormingen, is vooral het terug herinneren van mijn drijfveren het meest belangrijke voor mij. Waar geef ik, te midden van alle dagdagelijkse afleidingen en verleidingen, gehoor aan? Het antwoord op deze vraag is slechts op persoonlijk niveau te geven en dat wilde ik onderzoeken. Deze cursus heeft mij geholpen om weer in verbinding te komen met de innerlijke krachten die mij voortdrijven en me bewust maken van waarom ik doe wat ik doe en op welke wijze.

Als handboogschutter heb ik geleerd om de pijl te richten op het doel en dan los te laten om doel te treffen. Maar ik heb ook geleerd dat het wachten op het moment om de pijl los te laten niet altijd meevalt. En soms moet ik de boog afspannen en opnieuw richten. Is het doel treffen en raak schieten altijd een succes? Mijn antwoord na deze cursus is: ja en neen. Het is allebei en afhankelijk van waar ik gehoor aan geef en of ik bezig ben mezelf te doen gelden. En toevallig zijn deze nu voor mij – als leider in het werkzame leven – twee vragen die secuur onderzocht en beantwoord dienen te worden om dienstbaar te kunnen zijn aan het geheel. De groepsdynamieken, de morele codes en de verschillende krachtenvelden waar je als leider mee te maken hebt creëren een spanningsveld dat ik continu moet onderzoeken en toetsen opdat ik zuiver kan blijven en koers kan houden. De opzet en inhoud van het cursusprogramma heeft mij laten zien hoe de wetmatigheden der menselijke natuur en bezieling nieuwe ethiek schept.

Voor nu kan ik weer verder, en weet ik dat de weg die ik zal bewandelen vanaf nu, zowel persoonlijk als professioneel, niet altijd eenvoudig en zonder tegenslagen zal zijn. Ik heb geleerd dat de bewustwording van mijn individuele ethiek van collectieve betekenis is. Mijn autonomie behoeft niet in strijd te zijn met de morele regels om de gemeenschap te kunnen dienen. De weg van bewustwording is geen eenvoudige, moge dat duidelijk zijn. Het is spannend en leuk!”

Özlem Aytug is in 2009 aan het Instituut voor Psychosynthese afgestudeerd als psychosyntheticus. Zij werkt op dit moment als locatieleider/manager langdurige zorg bij Rivas Zorggroep.

Delen:

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Aankomende cursussen

Zie ook de gehele agenda

30 juni 2022

De magie van psychosynthese

De magie van psychosynthese

Psychosynthese zomerschool door Annemieke Wester en Marloes Broos. Leer hoe je het onvoorstelbare op kunt wekken en kunt werken met de magie van jezelf.

30 juni 2022

Ik, de ontdekkingsreis van het Zelf

Ik, de ontdekkingsreis van het Zelf

Psychosynthese zomerschool door Diederik van Rossum en Marrit van den Brink Neervoort. Dit is een cursus voor dwalers en dromers die al het goede ...

30 juni 2022

Oriëntatie in Psychosynthese

Oriëntatie in Psychosynthese

Intensieve cursus tijdens de psychosynthese zomerschool door Ancilla van Blokland en Ivan Šulenta. Wil je jezelf beter leren kennen? Deze cursus brengt je hoofd ...

31 aug 2022

Informatieavond psychosynthese

Informatieavond psychosynthese

Ben je benieuwd naar psychosynthese en of het iets voor jou is? Tijdens de avond maak je kennis met het perspectief en de methode ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2022, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl