De ervaring van Elias de Valk

“De Oriëntatie in Psychosynthese was voor mij een nieuw begin. Ik stond op een punt in mijn leven, waarop ik dacht: ‘Wat nu?’ Op een gegeven moment werd ik gewezen op deze cursus. Het programma intrigeerde mij; alle thema’s waren zo interessant, het was precies waar ik zo dorstig naar op zoek was. Het viel me ook op dat de cursus gewoon solide en gestructureerd was. Niet zweverig maar down to earth en toch wezenlijk.

In de cursus merkte ik al snel hoe ‘vooringenomen’ ik eigenlijk was. Ik wilde tools aangereikt krijgen om me in de wereld staande te houden en om anderen te kunnen helpen en ik dacht, ‘dat innerlijke dat snap ik wel’. Eenmaal begonnen met het verkennen van de innerlijke wereld gingen mijn ogen open; er is nog zoveel te ontdekken! Mijn perspectief verschoof van buiten naar binnen. Ik zie nu ook steeds meer het verband tussen die twee; hoe groter de innerlijke wereld, hoe meer inzicht en rust om effectief naar buiten te treden en hoe groter de capaciteit om aan de buitenwereld bij te dragen en daarin aanwezig te kunnen zijn zoals ik dat wil.

Tijdens de ‘Oriëntatie in Psychosynthese’ is er ruimte om jezelf te laten zien, ook de kanten die je gewoonlijk verborgen houdt. Ik werd me snel bewust van wat mijn ‘normale gedrag’ was en hoe beperkt ik me daar eigenlijk door voelde. Hoe gevangen ik me voelde in die perfectie die ik mezelf oplegde. Ik heb zoveel meer in mij dan wat ik normaalgesproken laat zien. Het was echt een opluchting om juist die kanten naar buiten te brengen. Daarbij kwam veel energie vrij, ik kreeg opeens zicht op een kracht die ik tot dan toe niet gebruikte. Dat was zo bevrijdend.

Voor mij waren de docenten van het Instituut voor Psychosynthese tijdens de cursus (en dat zijn ze nog steeds) een spiegel. Zij lieten mij de andere kant van mijn verhaal zien of plaatsten mijn verhaal in een context waardoor ik dacht ‘zo heb ik het nog nooit bekeken’; echte ‘aha’-momenten. Ik heb veel geleerd over je open leren stellen, over hoe je naar buiten kan treden, hoe je in contact kan zijn met jezelf en de ander. Daar heb ik nog steeds echt heel veel aan.

De Oriëntatie in Psychosynthese was voor mij een intensieve ontdekkingsreis waar ik veel dingen heb geleerd over hoe je jezelf en de omgeving ziet en hoe je in de wereld staat. Ik ben anders gaan kijken en heb handvatten gekregen om nieuwe keuzes te maken die meer weerklank vinden in mijzelf. Ik heb de moed gevonden om mij steeds meer te laten zien en horen en om op mijn manier naar buiten te treden. Ik wist na deze vierdaagse cursus dat ik een nieuw begin had gemaakt in mijn leven.”

Elias de Valk is onderzoeker op het gebied van duurzaamheid bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij heeft in 2021 de Professionele Leerperiode Psychosynthese voltooid en is sindsdien ook werkzaam als psychosyntheticus.

 

Delen:

Meer informatie over (de Oriëntatie in) Psychosynthese

Oriëntatie in Psychosynthese

Oriëntatie in Psychosynthese

Bekijk hier de mogelijkheden om deel te nemen aan de Oriëntatie in Psychosynthese. Wil je meer informatie? Kom dan naar een Informatieavond op het ...

Wat is psychosynthese?

Wat is psychosynthese?

Psychosynthese leert je keuzes te maken door te luisteren naar wat je hart je ingeeft zonder je verstand te verliezen. Psychosynthese houdt zich bezig ...

Informatiebijeenkomst psychosynthese

Informatiebijeenkomst psychosynthese

Ben je benieuwd naar psychosynthese en of het iets voor jou is? Kom dan naar een informatiebijeenkomst bij het Instituut voor Psychosynthese te Hilversum.

Adviesgesprek

Adviesgesprek

Maak online een afspraak met een persoonlijk leeradviseur. Onderzoek met elkaar waarom je scholing of verdere scholing in psychosynthese overweegt. De persoonlijk leeradviseur zorgt ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl