De ervaring van Elias de Valk

“De Oriëntatie in Psychosynthese was voor mij een nieuw begin. Ik stond op een punt in mijn leven, waarop ik dacht: ‘Wat nu?’ Op een gegeven moment werd ik gewezen op deze cursus. Het programma intrigeerde mij; alle thema’s waren zo interessant, het was precies waar ik zo dorstig naar op zoek was. Het viel me ook op dat de cursus gewoon solide en gestructureerd was. Niet zweverig maar down to earth en toch wezenlijk.

In de cursus merkte ik al snel hoe ‘vooringenomen’ ik eigenlijk was. Ik wilde tools aangereikt krijgen om me in de wereld staande te houden en om anderen te kunnen helpen en ik dacht, ‘dat innerlijke dat snap ik wel’. Eenmaal begonnen met het verkennen van de innerlijke wereld gingen mijn ogen open; er is nog zoveel te ontdekken! Mijn perspectief verschoof van buiten naar binnen. Ik zie nu ook steeds meer het verband tussen die twee; hoe groter de innerlijke wereld, hoe meer inzicht en rust om effectief naar buiten te treden en hoe groter de capaciteit om aan de buitenwereld bij te dragen en daarin aanwezig te kunnen zijn zoals ik dat wil.

Tijdens de ‘Oriëntatie in Psychosynthese’ is er ruimte om jezelf te laten zien, ook de kanten die je gewoonlijk verborgen houdt. Ik werd me snel bewust van wat mijn ‘normale gedrag’ was en hoe beperkt ik me daar eigenlijk door voelde. Hoe gevangen ik me voelde in die perfectie die ik mezelf oplegde. Ik heb zoveel meer in mij dan wat ik normaalgesproken laat zien. Het was echt een opluchting om juist die kanten naar buiten te brengen. Daarbij kwam veel energie vrij, ik kreeg opeens zicht op een kracht die ik tot dan toe niet gebruikte. Dat was zo bevrijdend.

Voor mij waren de docenten van het Instituut voor Psychosynthese tijdens de cursus (en dat zijn ze nog steeds) een spiegel. Zij lieten mij de andere kant van mijn verhaal zien of plaatsten mijn verhaal in een context waardoor ik dacht ‘zo heb ik het nog nooit bekeken’; echte ‘aha’-momenten. Ik heb veel geleerd over je open leren stellen, over hoe je naar buiten kan treden, hoe je in contact kan zijn met jezelf en de ander. Daar heb ik nog steeds echt heel veel aan.

De Oriëntatie in Psychosynthese was voor mij een intensieve ontdekkingsreis waar ik veel dingen heb geleerd over hoe je jezelf en de omgeving ziet en hoe je in de wereld staat. Ik ben anders gaan kijken en heb handvatten gekregen om nieuwe keuzes te maken die meer weerklank vinden in mijzelf. Ik heb de moed gevonden om mij steeds meer te laten zien en horen en om op mijn manier naar buiten te treden. Ik wist na deze vierdaagse cursus dat ik een nieuw begin had gemaakt in mijn leven.”

Elias de Valk is onderzoeker op het gebied van duurzaamheid bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en neemt deel aan de Professionele Leerperiode Psychosynthese.

 

Delen:

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Aankomende cursussen

Schrijf je nu in

3 okt 2018

Informatieavond psychosynthese

Informatieavond psychosynthese

Ben je benieuwd naar psychosynthese en of het iets voor jou is? Tijdens deze avond maak je kennis met het perspectief en de methode ...

4 okt 2018

Psychosynthese supervisie

Psychosynthese supervisie

Supervisie door verschillende supervisoren. Psychosynthese supervisie is bestemd voor mensen die het perspectief en de methode van psychosynthese willen leren gebruiken in hun werk. ...

5 okt 2018

De kunst van het contextualiseren

De kunst van het contextualiseren

Cursus van vier vrijdagen door Ancilla van Blokland. Als psychosyntheticus beweeg je je in het spanningsveld tussen kunst en kunde van het vak. Het ...

13 okt 2018

Bezield leiderschap

Bezield leiderschap

Cursus van drie weekenden door Annemieke Wester. Je leert zien en aanvaarden wat jouw manier van leiding geven én van volgen is. Je leert ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2018, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl