Een kwestie van plaats – Diederik van Rossum

20-03-2017

‘Waar ben je?’, is de eerste vraag die in de Bijbel (Gen. 3-9) wordt gesteld. Dit lijkt een wonderlijk begin. De Eerste Tuinarchitect heeft net een paradijselijke tuin aangelegd met alles erop en eraan en besluit daarin een experiment te beginnen met de naam ‘mens’. Zou hij de plaats van zo’n kwetsbaar en pril experiment in zijn eigen tuin zijn vergeten en ineens niet meer weten waar Adam en Eva zijn gebleven?

Ik heb zelf ook eens een keer een tuin aangelegd. Als dat klusje geklaard is, weet je echt wel waar alles is! Op de plaatsen in de tuin waar je wat zaadjes hebt verborgen, steek je zelfs een kaartje in de grond om die plaats niet te vergeten. Dit laatste ook voor het geval iemand anders zou denken dat waar niets te zien is, ook niets leeft.

De Tuinarchitect van de Hof van Eden vraagt niet naar ‘wie’ je bent of ‘waarom’ jij er bent, maar naar ‘waar’ je bent. Misschien wilde hij niet letterlijk weten waar Adam en Eva waren. Anders had Adam heus wel geroepen: ‘We zijn hier!’ Maar dat antwoord geeft Adam niet.

‘Waar ben je?’ is niet alleen de eerste vraag, maar is wellicht ook de belangrijkste vraag. Als je beseft waar je bent hoef je niet zo lang te denken waarom je daar bent of wat je moet doen. Probeer maar eens uit als je bijvoorbeeld in de supermarkt bent.

Via de sociale media ijlt de echo van deze vraag nog steeds na. Als ik mijn oor te luisteren leg in bus of trein waan ik mij onder tuiniers in de Hof van Heden. Een mobieltje rinkelt, iemand neemt op, luistert en vraagt: Waar ben je? Meerdere keren per dag geven we antwoord op die allereerste vraag. Als je de knop ‘locatievoorzieningen’ hebt aangezet kun je zelfs doorlopend laten weten waar je bent. En zoals de druppel de steen niet uitholt door zijn kracht, maar door gestaag te vallen, gaan we door de voortdurende confrontatie met die eerste vraag nog eens beseffen waar we zijn.

Zo bezien leven we in een bloeitijd van spirituele aardrijkskunde. Alles is een kwestie van plaats. Waar ben je in relatie tot je zelf, tot de ander en tot de wereld? Waar ben je in je verbeelding en waar ben je in ethische en spirituele zin? Steeds weer die ene vraag in talloze vermommingen. Het antwoord daarop kun je niet vinden, dat antwoord kun jij alleen geven. Sterker nog, elke keer als je jouw antwoord op die tijdloze vraag durft te geven, ben je op je plaats.

Delen:

Reacties

 • Pieter de Bondt

  Wow, zo helder,actueel, en treffend Altijd in het NU want de vraag waar ben ik leid direct naar waarom ben ik hier Kijk ik om me heen en “zie” de betekenis van mijn Zijn daar !!! Dank je voor deze mooie Palmpasen preek Diederick !!! Pieter

  • Diederik

   ????

 • Marije Mäkel

  Soms ben jezelf een poosje kwijt, doordat er dingen gebeuren die je diep raken en waar je voor je geen antwoord op hebt. En dan komt er een moment waarop je weet waar je bent en vind je jouw eigen zachte zelf terug. Zowel het een als het ander heb ik nodig om mijzelf terug te vinden.
  Marije

 • Anne

  Prachtig Diederik! Een lach en een frons.
  Dank voor deze mooie Paas- cq Voorjaarsoverdenking.

  • diederik

   Hallo Anne, dank voor je reactie. ‘Hij is niet daar……hij is verrezen’. Mooie Paastijd gewenst temidden van je dierbaren.

Comments are closed.

Aankomende cursussen

Zie ook de gehele agenda

26 mei 2024

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese door Annemieke Wester en Marloes Broos. Op eenvoudige, ervaringsgerichte wijze maak je kennis met de werkwijze van psychosynthese. Deze werkwijze activeert je ...

9 juni 2024

Terugkijken en Voorzien

Terugkijken en Voorzien

Cursusdag voor wie aan de Oriëntatie in Psychosynthese heeft deelgenomen door Ancilla van Blokland. Tijdens deze dag worden je herinneringen aan verleden, heden en ...

9 juni 2024

Proefles psychosynthese in Roden

Proefles psychosynthese in Roden

Proefles psychosynthese in de kop van Drenthe door Annemieke Wester en Tineke Nieboer. Op eenvoudige, ervaringsgerichte wijze maak je kennis met de werkwijze van ...

23 juni 2024

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese

Proefles psychosynthese door Annemieke Wester en Marloes Broos. Op eenvoudige, ervaringsgerichte wijze maak je kennis met de werkwijze van psychosynthese. Deze werkwijze activeert je ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl