Een kwestie van geduld – Diederik van Rossum

08-06-2013

Snelheid is de godheid van de moderne mens. Vliegtuigen vliegen steeds sneller, auto’s rijden steeds sneller en atleten lopen steeds sneller. We maken nergens zo snel vrienden als op Facebook. Via LinkedIn groeit elk zakelijke netwerk sneller dan ooit. In Silicon Valley, de hemel voor de whizzkids van de informatietechnologie, wordt onze toekomst in snel tempo bepaald.

“Niemand had een iPad nodig en na aanschaf kan niemand er meer buiten”, lezen we in het evangelie van St. Jobs. Met een beeldscherm in de hand heeft elk mens snel toegang tot informatie uit de hele wereld en over elke denkbaar onderwerp. We kunnen met iedereen snel communiceren. Geduld als een ‘schone zaak’ is in ballingschap.

Snelheid veroorzaakt wel bijkomende schade. Jonge kinderen bewegen zo snel dat we er de naam ADHD voor moesten uitvinden. Het aantal mensen met hart en vaatziekten, ritme en ademhalingsstoornissen groeit ook snel. Op school en universiteit leren onze jonge intellectuelen niet meer studeren maar produceren. Er moet snel leerresultaat worden geboekt en daarna snel geld worden verdiend. Dat snel geld verdienen leidt weer tot corruptie, de kranten staan er vol van. Corruptie is misschien wel de belangrijkste bijkomende schade van de drang naar snelheid.

In het rapport ‘Born Too Soon’ uit 2012 staat dat 15 miljoen zwangerschappen op de wereld leiden tot vroeggeboortes. Uit cijfers in dit rapport blijkt dat van alle onderzochte landen er maar drie zijn waar de afgelopen twintig jaar het vroeggeboorte cijfer niet is gestegen. Hebben we geen geduld meer voor een zwangerschap van negen maanden?

De mythe van de snelheid is adembenemend. Het leven lijkt het enige te zijn dat maar niet wil opschieten en steeds langer duurt. De gemiddelde leeftijd in Nederland bij overlijden in 1950 lag bij vrouwen op 63,2 jaar en bij mannen op 59,3 jaar. In 2011 was dat respectievelijk 79,6 en 74,2 jaar. Ons leven duurt sinds 1950 gemiddeld genomen dus zo’n vijftien à zestien jaar langer. We krijgen steeds meer tijd van leven. Vanwaar dan toch die haast?

In Silicon Valley nemen ze wat snel en sneller kan wel voor hun rekening. Daar hoeven wij ons als gewone mensen niet druk over te maken. Waar jij je in die langere tijd van leven wel druk voor wilt maken, dat moet je zelf kiezen. Om hierbij niet alsnog in de ban te raken van de haast, helpt het als je daarvoor een doel kiest dat zo belangrijk voor je is dat je de voltooiing ervan niet hoeft mee te maken. Als je zo’n doel eenmaal hebt gekozen, wens dan dat de weg daarheen lang zal zijn. Dan leidt geduld weer tot een ‘schone zaak’ en is er nog steeds geen ogenblik te verliezen.

Delen:

Aankomende cursussen

Zie ook de gehele agenda

5 juni 2021

Oriëntatie in Psychosynthese

Oriëntatie in Psychosynthese

Cursus van vier dagen. Wil je jezelf beter leren kennen? Deze cursus brengt je hoofd en je hart zodanig samen dat nieuwe en wezenlijke ...

15 juni 2021

Informatieavond psychosynthese

Informatieavond psychosynthese

Ben je benieuwd naar psychosynthese en of het iets voor jou is? Tijdens deze avond maak je kennis met het perspectief en de methode ...

1 juli 2021

Ethiek van de ziel als leerweg

Ethiek van de ziel als leerweg

Psychosynthese zomerschool door Diederik van Rossum. De moraal van het collectieve gemiddelde en de ethiek van de individuele enkeling worden geplaatst binnen het mensbeeld ...

1 juli 2021

De Belofte

De Belofte

Psychosynthese zomerschool door Annemieke Wester. Elk mens wordt veelbelovend geboren, maar het inlossen van die belofte is geen eenvoudige zaak. Bij het verwezenlijken waarvoor ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2021, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl