De ervaring van Jan Roelof Katerbarg

“In september 2014 heb ik de Oriëntatie in Psychosynthese op het Instituut in Hilversum gevolgd en dat was fantastisch. Het was een intense cursus op een leuke, intieme locatie. In de loop van de vijfdaagse werd het Instituut steeds meer ons ‘huis’. Tijdens de pauzes was er de ruimte om samen ergens te gaan eten of juist alleen te zijn.

De cursus heeft me geholpen om mijzelf en de ander beter te leren kennen. Om mijn eigen leven weer te leren begrijpen. Ik merkte dat ik vaak word voortgedreven door onbewuste drijfveren. Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe? Waarom wil ik het werk doen dat ik doe?

Ik ben werkzaam bij de Koninklijke Landmacht als adviseur bedrijfsveiligheid en heb de rang van adjudant. In een vorige functie als zorg coördinator maak ik het proces van herstel en re-integratie van militairen, die tijdens een missie gewond zijn geraakt, van dichtbij mee. Velen van hen zijn ook psychisch gewond geraakt. Ik ben me er door psychosynthese nog bewuster van geworden waarom dit werk me zo na aan het hart ligt. Ons motto is ‘Leave no man behind’. Ik wil er alles aan doen om ook deze mensen ‘veilig mee naar huis te nemen’.

Ook het mensbeeld in psychosynthese, de manier van kijken, vind ik opvallend. Er wordt onderscheid gemaakt waardoor ik zelf ook anders ben gaan kijken. Dit heeft meteen effect gehad op de manier waarop ik mensen begeleid. Ik ben gewend om een probleem meteen te willen oplossen. Nu ga ik eerst kijken: hoe zit dat dan? Waar is iemand eigenlijk? Niet meteen iets doen maar met aandacht luisteren. Ik ben meer betrokken geraakt en dat loont de moeite. “Zo heb ik het nog nooit bekeken”, zeggen ‘mijn’ militairen dan. Ze beginnen te stralen en zien weer nieuwe mogelijkheden. Als dat gebeurt, loop ik zelf ook over van de energie.

Ik weet nu nog beter dat ik het werk dat ik doe wil continueren en uitbreiden. Ik ga me ook zeker verder verdiepen in psychosynthese.”
Jan Roelof neemt sinds april 2022 deel aan de Initiële Leerperiode Psychosynthese.

Delen:

Meer informatie over (de Oriëntatie in) Psychosynthese

Oriëntatie in Psychosynthese

Oriëntatie in Psychosynthese

Bekijk hier de mogelijkheden om deel te nemen aan de Oriëntatie in Psychosynthese. Wil je meer informatie? Kom dan naar een Informatieavond op het ...

Wat is psychosynthese?

Wat is psychosynthese?

Psychosynthese leert je keuzes te maken door te luisteren naar wat je hart je ingeeft zonder je verstand te verliezen. Psychosynthese houdt zich bezig ...

Informatiebijeenkomst psychosynthese

Informatiebijeenkomst psychosynthese

Ben je benieuwd naar psychosynthese en of het iets voor jou is? Kom dan naar een informatiebijeenkomst bij het Instituut voor Psychosynthese te Hilversum.

Adviesgesprek

Adviesgesprek

Maak online een afspraak met een persoonlijk leeradviseur. Onderzoek met elkaar waarom je scholing of verdere scholing in psychosynthese overweegt. De persoonlijk leeradviseur zorgt ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2024, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl