De ervaring van Aad Snelleman

“De cursus ‘Psychologie van de Ziel’ nodigde mij uit om verfijnder en vooral langzamer te gaan kijken. In mijn werk was het allemaal snel, hard en onmiddellijk. In de cursus vertraagde alles. Daardoor kon ik beter naar mijzelf kijken, werd ik mij bewuster van mijn lichaam, gevoel en denken, van mijn opvattingen en oordelen. Er is meer ruimte ontstaan om in en buiten mijzelf te kijken. Ik ben minder slaaf van allerlei automatismen en kan meer kiezen in het moment in plaats van te doen wat ik altijd al deed.

Na de Oriëntatie in Psychosynthese wist ik dat ik verder wilde gaan met psychosynthese. Ik had van allerlei management cursussen en opleidingen gedaan en dat was altijd wel aardig, ook wel informatief en meestal zonder veel nieuws te bieden. In de oriëntatiecursus werd ik volledig verrast door de benadering, de manier van vragen stellen en het perspectief. Ik wist vaak niet eens een begin van een antwoord te geven op de vragen. Ik had geen idee hoe de docenten het voor elkaar kregen, maar er werden totaal nieuwe, onbekende gebieden in en buiten mijzelf ontsloten. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt; hier wilde ik meer van weten.

Het moment om me aan te melden voor de cursus ‘Psychologie van de Ziel’ kwam toen ik een nieuwe functie kreeg. In die hogere functie werd er veel van mij als persoon gevraagd. Ik kwam steeds meer in de verdrukking tussen de eisen die aan mij werden gesteld en wat ik te bieden had en liep als het ware tegen de grenzen van mijn persoonlijkheid aan. De interesse voor mijn werk verdween, het werk werd een ‘ding’, en mijn hart was er niet meer bij betrokken. Ik vroeg me af waar ik eigenlijk naartoe op weg was. Waar diende het allemaal toe? Het zicht op het grotere plaatje was kwijt en ik voelde steeds meer de noodzaak om op zoek te gaan.

In de cursus wordt de persoonlijkheid ‘opgerekt’ waardoor groei kan ontstaan. Aan de hand van de psychologie van de ziel, de blik van de ziel, de modellen en oefeningen wordt een basis gelegd om te kijken naar wat er nog meer aan jezelf te ontdekken valt. Het lijkt alsof ik er een paar ogen bij heb gekregen. Ik wist dat ik iets zocht en dat heb ik hier gevonden, hiervoor kwam ik; de verbinding met wie ik wezenlijk ben.

Eén van de oordelen die ik over mezelf had, ging over mijn plaats in de groep, over niet-meedoen, over aan de rand staan. Dit beeld van mijzelf bleek helemaal niet te kloppen; reken maar dat ik meedoe, op mijn eigen plaats en op mijn eigen manier! Dat was een heel belangrijk en bevrijdend besef voor mij.

Een waardevolle les is om de wil, de kracht, te blijven verbinden met de liefde, met het hart. Als ik, in alle drukte, de neiging voel om in mijn ‘oude snelle standje’ te schieten dan weet ik inmiddels hoe onaangenaam dat voor mijn omgeving is. Nu kan ik de plaats vinden waar ik langzamer kan blijven kijken, waar ik mijn hart kan blijven betrekken. Waar ik ook maar mee zit, krijgt dan een plaats in een groter geheel en dat leidt tot meer ruimte en rust en een betere omgang met wat daarvoor een probleem was.”

Aad Snelleman is Manager Experts bij Flyct Letselschade. Hij neemt deel aan de professionele leerperiode psychosynthese.

Delen:

Voeg jouw reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Aankomende cursussen

Zie ook het gehele cursusoverzicht

21 juni 2018

Oriëntatie in Psychosynthese

Oriëntatie in Psychosynthese

Cursus van vier dagen. Wil je jezelf beter leren kennen? Deze cursus brengt je hoofd en je hart zodanig samen dat nieuwe en wezenlijke ...

5 juli 2018

Strijders gezocht

Strijders gezocht

Psychosynthese zomerschool door Ancilla van Blokland. Strijd is zo oud als de mensheid zelf. Elk mens heeft nu eenmaal wel een droom of een ...

5 juli 2018

Een vrouwelijke lijdensweg als openbaring

Een vrouwelijke lijdensweg als openbaring

Psychosynthese zomerschool door Ingrid Veldkamp. Deze cursus is bedoeld voor elke vrouw die haar relatie met lijden en liefde wil herinneren, verfijnen en onthullen. ...

5 juli 2018

De Belofte

De Belofte

Psychosynthese zomerschool door Annemieke Wester. Elk mens wordt veelbelovend geboren, maar het inlossen van die belofte is geen eenvoudige zaak. Bij het verwezenlijken waarvoor ...

Heb je vragen?

Neem dan vooral contact met ons op!

© 2018, Instituut voor Psychosynthese |
website: sbddesign.nl